Задържаха избягалия затворник при акция в Ловешко

Избягалият затворник Борис Иванов е задържан от полицията, предаде репортер на БГНЕС.

В издирването на мъжа участваха екипи на жандармерията, полицията и Специализирания отряд за борба с тероризма. Операцията започна след показания от страна на човек, живеещ в района, че е видял избягалия затворник да се придвижва по жп релсите.

Издирването на Борис Иванов на североизток от Ловеч започна още снощи след сигнал, че той е бил забелязан между селата Александрово и Дренов. Бил е забелязан и в самото Александрово и в село Дойренци. Сигналът е подала жителка на село Александрово: "Лаеха кучетата, излязохме и оня човек, дето по телевизора сме го видели, същият човек беше. Снощи в един и половина. Веднага се обадиха на полицията и много полицаи имаше, много, много. Насам тръгна, ама не можахме повече, ние от страх не сме излезли вече вънка. Самичък беше. Нямаше нищо на ръцете му или пък да е почукал да иска хляб или водичка, щяхме да му дадем. Какво да правим? Ние сме страхливи."

В ранния следобед е подаден нов сигнал на 112 от град Летница, където малко преди 16.30 ч. Борис Иванов е бил задържан в нива край град Летница, съобщава БНР. Първоначално той е ограбил къща там, след това се е насочил към втора. Опитал се да задържи като заложник собственичката ѝ, но тя е успяла да предотврати това, потвърди главният секретар Младен Маринов: "Тя живее на края на селото. Реално жената дава сигнал с жест към районния инспектор, който тя познава, и той по тези жестове разбира, че тя всъщност е заплашена, тъй като той я държал за ръката."

На специална пресконференция в Ловеч министърът на вътрешните работи Валентин Радев обяви, че въпреки огромното напрежение и натиска върху органите на реда, те са успели да заловят избягалия затворник Борис Иванов. "Един рецидивист, изнасилвач, обирджия е хванат. Да са спокойни - събота, неделя... Така действа системата, така ще работим и занапред", каза той.

Окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков обяви, че след днешната операция обвиненията срещу заловения затворник ще се увеличат и уточни какво наказание е трябвало да изтърпи Иванов. "Реално му остават близо 5 години - 4 години и 9 месеца, до изтърпяване на 13-годишната присъда", заяви той.

Борис Иванов в момента се намира в Районното полицейско управление в Ловеч при засилено полицейско присъствие.

Иванов избяга в четвъртък сутринта малко след 10 часа от работен обект край Ловеч - млекопреработвателна фирма, където е работил заедно с други затворници. Те са го подгонили след бягството му, но не са успели да го задържат. Мъжът е бил на този обект от няколко дни, след като е бил преместен от затворническото общежитие. Борис Иванов изтърпява 13-годишна присъда за няколко престъпления. Очаква се той да бъде върнат в Ловешкия затвор. /БГНЕС