Мюнх предупреди, че терористичната заплаха в Германия се запазва.
Мюнх предупреди, че терористичната заплаха в Германия се запазва. / БГНЕС
Германия е предотвратила 6 атентата за 2 години

През последните две години германските правоохранителни органи са предотвратили 6 терористични акта, които ислямистите са планирали да извършат на територията на ФРГ. Тези данни бяха изнесени от директора на Федералното ведомство за наказателни дела Холгер Мюнх.

„Например, това са инцидентът с рицин в Кьолн или задържането в Шверин на сириец по подозрение, че ще извърши терористичен акт с използването на взривове“, разказа той в интервю за „Тагесшпигел“.

Мюнх предупреди, че терористичната заплаха в Германия се запазва. „Потенциалните престъпници могат да бъдат както лица, чиято радикализация се случва тук, в Германия, незабелязана за другите или в салафитските кръгове, така и такива, които се завръщат от Сирия или Ирак“, посочи той.

Мюнх отбеляза, че много ислямисти, които в момента се намират в затвора, в скоро време ще излязат на свобода. „Освен това, ние както и преди виждаме опасност от радикализацията на бежанците, които във връзка с войната и бягството имат травми, търсят опора и могат да се уловят на въдицата на радикалните сили“, предупреди той.

Това лято в Кьолн беше задържан тунизиец, който е произвел 84,3 милиграма рицин, което е забранено от закона за контрол над оръжията. Освен това, в апартамента на предполагаемия ислямист бяха открити метални топки, две бутилки ацетоносъдържащи вещества и около 950 грама серен плах, който представлява смес от алуминий и пиротехнически субстанции. По всичко изглежда, че той е планирал да извърши терористичен акт с използването на отровни вещества. /ТАСС